Životinjska biljka

Australski klokani

Australski klokani (Slika 1)

Ukupno slika: 9   [ Pogled ]

Klokani su bilo kakvi torbari koji pripadaju kenguru, uglavnom distribuirani u dijelovima Australije i Papue Nove Gvineje. Neki od njih su jedinstveni za Australiju. Različite vrste klokana žive u raznolikom prirodnom okruženju Australije, od hladnih kišnih prašuma do pustinjskih ravnica do tropskih područja. Kengur je najviši i najudaljeniji sisavac. Klokani su biljojedi, jedu razne biljke, a neki jedu i gljive. Većina ih je aktivna noću, ali neki su aktivni ujutro ili navečer. Klokanima obično dominiraju skupine, ponekad i do stotinu. No neke će manje pasmine klokana živjeti same. Kengur neće hodati, samo skakati ili skakati naprijed uz pomoć prednjih i stražnjih nogu. Klokani su životinje koje žive noću i obično izađu na hranu nekoliko sati nakon zalaska sunca i vraćaju se u gnijezdo ubrzo nakon izlaska sunca.

Svi klokani, bez obzira koliko su veliki, imaju jednu zajedničku stvar: stražnje noge s dugim nogama su jake i snažne. Klokani trče skokom do 4 metra, a na najudaljenijem mogu skočiti na 13 metara, a može se reći da je najviši i najudaljeniji sisavac. Većina klokana živi na tlu i lako ih je razlikovati od drugih životinja skakanjem sa svojih snažnih stražnjih nogu. Kangari se tijekom skoka balansiraju s repovima, a kad se kreću polako, rep se može koristiti kao peta noga. Kengurov rep je gust i dug, pun mišića. Ona podupire kengurovo tijelo dok se kengur odmara, te pomaže kenguru da skoči brže i dalje dok kengur skače.

Prema zoolozima, klokani su tipični predstavnici životinja u vrećama. Torbica je nepotpuno razvijena životinja, ona je preuranjeni fetus pa je potrebno razviti u vrećici, a klokan ima četiri bradavice, dvije visoke masnoće i dvije niske masnoće. Kengur obično proizvodi 3 do 4 djece po djetetu, a klokan se stavlja u vrećicu nakon rođenja, jedu nisko-masno mlijeko, koje određuje da dijete može preživjeti samo 2, klokan je vrlo mali pri rođenju, samo oko 1 kikiriki. Tako veliki, odrasli klokani mogu doseći 50 kilograma u visini od 2,6 metara. Kengur vrlo brzo trči s donjim udovima i može doseći brzinu veću od 50 kilometara na sat. Kengur ima "višenamjenski" rep, koji ima vrlo veliki učinak, može podupirati tlo za vrijeme odmora i uravnotežiti tijelo s donjim udovima, a rep je važan alat za balansiranje, a kengurski rep je još uvijek Važna ofenzivna i obrambena oružja.